Share |

HEVOSTALOUS

HEVOSTALOUDEN HISTORIAA

Sahalan Kartanon ensimmäiset islanninhevoset saapuivat tilalle vuonna 1995 täydentämään Elämysten ja Ystävyyden Kartanon seikkailullista ohjelmatarjontaa. Kun päätös hevosten hankkimisesta oli tehty, tilan nykyinen omistaja Veli-Jussi Jalkanen matkaseurueineen matkusti suoraan Islantiin valitsemaan tilan asiakaskäyttöön sopivia hevosia. Hevoset hankittiin Gunnar Arnarssonin avustamana noin 40 eri tilalta, ja lopulliseen kauppaan kuului 30 ruuna ja 57 tammaa. Ostettavista tammoista tehtiin astutussopimukset myyjän kanssa aina oreja myöten. Arnarssonin laajan asiantuntemuksen johdosta joukkoon kuului useita todella hyviä oreja.

2_issikkaa_kesniityll.jpg

 

Parin kuukauden kuluttua matkasta, elokuussa, lukuisten tarkastusten ja työlään organisoinnin jälkeen hevoset saatiin lennätettyä Islannista Suomeen. Kentältä hevoset jatkoivat matkaa rekka-autojen kyydissä; islannishevosruunat menivät myytäviksi Kirkkonummelle ja tammat saapuivat puolestaan Sahalan kauniisiin maisemiin Rautalammille. Kantavana olleiden tammojen kuljettaminen sujui loppujen lopuksi hyvin, ja seuraavana kesänä Sahalaan syntyi 60 varsaa. Vuosien mittaan myös varsojen emät ovat palvelleet hienosti vaellushevosina, vaikka useilla niistä olisi ollut potentiaalia varsin hyviksi harraste-kisahevosiksikin. Sahalan Kartanon varsat on kasvatettu laumassa hevosten luonnollisia hoitotapoja mukaillen. Näin hevosista on kasvanut ystävällisiä, karastuneita ja terveitä.

Hevoset.jpg

 

TILAN HEVOSTALOUS TÄNÄ PÄIVÄNÄ

Sahalan tilan pihapiirissä kuuluu edelleen hevosten hirnahtelua. Tällä hetkellä tilalla on 23 islanninhevosta. Islannin hevosista suurin osa on syntynyt ja kasvanut Sahalassa, ja niiden nimessä onkin kasvatuspaikasta kertova tunnus frá Sahala.

Elämysten ja Ystävyyden Kartano järjestää eritasoisia ratsastusretkiä ympäri vuoden. Tartu siis ohjiin, hyppää satulaan ja pääset nauttimaan töltin lumosta Sahalan Kartanon metsien upeissa maastoissa islanninhevosillamme. Lisätietoa hevospalveluista on osoitteessa http://www.eyk.fi/www/ratsastusvaelluksia/.

EYK_virkistyspaiva_20.jpg